TutiFrankó

Így készüljetek nyáron az első osztályra!

Iskolás munkafüzet fölé görnyedve töltitek a nyári hónapokat a gyerekkel? Millió hasznosabb dologgal készülhettek az első osztályra! Tuti tippek a tanító néninktől.

“Nem, most nem megyünk strandra, még meg kell oldanod a számtan példákat. Fagyizni sincs idő, még nem gömbölyödik elég szépen a hármasod. Dehogy jöhet át Pistike, amikor ma még nem is olvastál! Hangosan, folyékonyan, nem nyökögve! Hát már az első napon az iskolában szégyent akarsz hozni a pedagógus szüleidre?”

Hogy is mondták a Tüskevárban? Egyes gyerekeket egész nyáron abriktolnak! Rosszabb esetben fenyegetnek. Majd az iskolában megtudod, hol lakik a Jóisten! Ott aztán nem lehet rendetlenkedni! Végre megtanulod, mi az a fegyelem meg a teljesítmény! Lőttek a játéknak meg a szabadságnak! 

Nincs is szebb látvány, mint amikor szorongva-rettegve ácsorognak az elsősök az évnyitón. Vajon a tanító néni tényleg olyan szigorú, ahogy anya mondta? Már ma is kiabálni fog velem, vagy csak holnap, a tanórán? Ha az első feladatot elrontom, már soha nem fog szeretni?

Fogadjunk, te azt szeretnéd, hogy a gyereked boldog, kiegyensúlyozott elsős legyen, ugye? Mi Németországban kezdjük az általános iskola első osztályt idén, a tanító nénink az alábbi dolgokat javasolta a tegnapi szülőin:

1. A legfontosabb: mindent tegyél meg azért, hogy a gyereked örömmel várja az iskolakezdést! Semmiképpen ne fenyegesd vagy ijesztgesd az iskolával és a tanulással! Inkább mesélj neki a saját első iskolaévedről, nézegethettek fényképeket, felidézhettek régi anekdotákat, kikérdezhetitek a nagyszülőket is. 

2. Növeld a gyereked önállóságát és önbizalmát! Adj neki saját feladatokat, netán egész feladatköröket a háztartásban, pl. viráglocsolás, kisállatgondozás, stb. A gondos munkavégzésért dicséret, esetleg jutalom jár! Ami nálunk élményszámba megy: a fiam egyedül mehet be a postára levelet feladni. Egyszerűen imádja!

3. Számtanpéldák helyett a való életben matekozzatok! Számoljátok meg, hány lépcsőn mentek fel az emeletre, válogassa szét a gumimacikat színek szerint, állítsátok sorrendbe a családtagokat kor és magasság alapján, stb. Az idegőrlő bolti sorbanállást is használjátok ki: saccolja meg a gyerek, mennyi lesz a vásárlás végösszege! Fizessen ő, számolja meg a visszajárót, ismerkedjen a pénzzel!

4. Lubickoljatok a nyelvben! Még mindig nem késő bevezetni a mindennapos meseolvasást, de azon felül is beszélgessetek, énekeljetek, verseljetek sokat! A beszéd fejlesztését semmiképpen ne bízd a mesecsatornákra!

5. Általános tapasztalat, hogy a mai gyerekek keze nem elég erős, hamar elfárad, ha tartani kell a ceruzát (bezzeg a tabletet!). Barkácsoljatok, gyúrjatok sógyurmát, sütitésztát, sima gyurmát, dagasszatok sarat, lényeg, hogy erősödjenek azok a kis praclik!

6. Fejlesszétek a kézügyességét! Emeljen fel a gyerek az ujjaival apró tárgyakat, készítsen képet vasalógyöngyből, cserélje ki a játékaiban az elemet önállóan, stb.!

7. Eddzétek a memóriáját: tanuljátok meg közösen apa és anya telefonszámát! Ez vészhelyzetben nagyon jól fog jönni!

8. Társasozzatok! Kevés dolog fejleszti ennyire a gyerek türelmét, kitartását és stressztűrő képességét. Nyugi, az enyém is felborítja a táblát, ha nem ő áll nyerésre (vagy nem hatost dobott)! Na, pont ezért kell gyakorolni!

9. Talán nyilvánvaló, talán nem: az iskolában a gyerekek egyedül járnak WC-re, mindenféle ügyben. Nagyon fontos, hogy ezen a téren is önálló legyen!

10. Az oviból lehetett késni, az iskolából már nem. A korai keléshez pedig elengedhetetlen a korai fekvés. Ne szeptemberben kezdjétek el kialakítani az új napirendet, hanem már augusztusban! Extra tipp: kaphat a gyerek egy kis vekkert, lehet azt játszani, hogy ő ébreszti a családot (övé a hatalom!).

+ 1 Kanyarítsatok az iskolakezdés köré egy egész kis ünnepséget! Érezze magát a kis, pardon nagy elsős igazán különlegesnek, a napot pedig egyszerinek és megismételhetetlennek! A taneszközök egy részét nyugodtan adhatjuk ajándékba, de úgysem az a lényeg. Hanem az, hogy most csakis rá, a gyerekre figyelünk, ő a legfontosabb, minden időnket neki szenteljük!

Én hiszek benne: így már nem is lesz olyan nehéz az az iskolatáska!

 

Végezetül egy szösszenet arról, milyen is a hétévesem időérzéke:

– Anya! Neked milyen volt az első napod az iskolában?

– Hú kisfiam, már nem emlékszem, nagyon régen volt.

– Akkor még tartott a második világháború?

 

Aki egy új szemránckrém vásárlását fontolgatja: Hovanyecz Teréz

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!