TutiFrankó

Kedves szolgáltatók, hogy az a jó édes… Avagy a piaci verseny hiánya

Nagyváros közepén élni több szempontból előnyös. Itt minden van, ami szem-szájnak ingere. Vegyük például a szolgáltatókat: ha netet szeretnél, több közül választhatsz. Ráadásul egy szolgáltatónak akár ötféle csomagajánlata is lehet. Legalábbis a reklámok szerint. A valóság azonban kijózanító.

“Asztaaa, 500 millió megabit per szekundumos net is van a szolgáltatónknál? Hűűű, és ha kábeltévével és nem létező vonalas telefonnal együtt rendelem meg, csak ennyibe kerül? Rohanok az üzletbe!”

Ez a meggondolatlan mondat szaladt ki a számon, megspékelve egy olyan óhajjal, hogy hát akkor már legyen boxunk is, mert bármi van, jelenleg továbbra is VHS kazira rögzítjük a sportműsorokat, amikről egyébként lemaradnánk. Lépjünk már át a 21. századba! Ja, és egyébként is szégyen, hogy a vidéki rokonnál, a kisvárosban élesebb képpel jönnek be a tévécsatornák, mint nálunk, a főváros kellős közepén. Egy megoldás van, csomagot váltani! Úgy indultam el a szolgáltató legközelebbi kirendeltségére, mint az együgyű parasztlány tehenet fejni. Már csak a vödröt kellett volna hozzá lóbálnom. Merthogy azt hittem, megy majd minden, mint a karikacsapás.

Igen ám, de a Riska megrúgott fejés közben. Vagyis az ügyintéző az arcomba nyomta a mezítelen igazságot: ugyan már, ha ott lakik, akkor felejtse el az 500 millió megabites, a 20 ezres, és az összes többi csúcs szuper, hiper gyors internetet. Na, de miéééért? – ordított fejemben reklám Ábelka hangja. És kis híja, hogy én is fejhangon sikítottam az ügyintéző fülébe. De sikerült időben visszafognom magam. Az ok nagyon egyszerű: a szolgáltató ott nem fejleszt.

Micsodaaaa? A szolgáltató miért nem fejleszt a 21. században egy világváros szívében? – tettem fel az újabb kérdést. De az ügyintézőt ez nem hatotta meg, viszont fél pillanatra félretette hivatali szerepét, és megsúgta, náluk sincs fejlesztés, pedig ő sem Bivalyba..onádon lakik, hanem a Nyugatinál. Gondoltam, rendben, ennél a szolgáltatónál a beosztottak nem csókosok. Viszont csak nem akartam engedni az igazamból, ezért másik ravasz kérdéssel álltam elő: és az hogy lehet, hogy velünk párhuzamos utcában már van ilyen gyorsaságú net?

 

Természetesen nem tudtam kifogni az ügyintézőn… Ott fejlesztett a szolgáltató! – felelte. Hát, ez vicc – válaszoltam, és már valóban vihogtam kínomban. További egyezkedések után annyit végül csak összehoztunk, hogy jelenlegi internetcsomagunknál van egy nagyobb (ami egyébként az agyon reklámozott meganetekhez képest továbbra is hajszálnyival jobb a betárcsázósnál). Ha váltani szeretnék, arra válthatok. Mégis jobb az előzőnél. És ha ahhoz még boxot is rendelek (mert állítják, már náluk is van box), akkor végül mégis teljes lesz a boldogság. Persze, a valóság megint más volt. A boxot megrendelték, de még nem érkezett meg az üzletbe. Így végül az együgyű parasztlány hazakullogott az üres vödrével. A tehén nem tejelt.

Séta közben azért megálltam egy másik szolgáltatónál, és nála is végigkérdeztem a lehetőségeket. A párbeszéd hasonló volt az előzőhöz. Annyi különbséggel, hogy úgy tűnt, náluk valamivel gyorsabb a net, és biztosan van box is, amire rögzíteni lehet. De egyébként is először kiszáll egy szakember, és megnézi, technikailag megoldható-e, hogy minden kütyüt felszereljenek nálunk. Rövid mérlegelés után arra jutottam, otthon még átszámolgatjuk, melyik jönne ki jobban. Maradni a réginél és megvárni a boxot, vagy váltani, és valamivel többet fizetni? (És akkor még a harmadik nagy szolgáltatóról nem is beszéltem, aki néhány utcával arrébb megállt a terjeszkedésben. Nehogy véletlenül hozzá is betérjek érdeklődni.)

Egy hetes szentségelés után újra elegünk lett abból, hogy a net lassabb, mint egy vemhes csiga. Gondoltam, ideje megnézni, megjött-e a box. El is kocogtam a szolgáltatóhoz, ahol széles mosollyal közölték, igen, a box megérkezett. Na, akkor hamar, gyorsan ide nekem egy olyan eszközt, és váltsunk a választható másik, valamivel gyorsabb netre. Hátha a vemhes csiga megszül végre, és lesz belőle sima csiga. De ugye nem eszik ám olyan forrón a kását, szokás mondani. És milyen igaz. Végre az is kiderült, ennél a szolgáltatónál a box nem használható műsor rögzítésére. Ekkor végleg elvesztettem a fonalat és a türelmem, és kiviharzottam az üzletből.

Akkor eldöntöttem, szolgáltatót váltok. De nem azért, mert a másik sokkal jobb, vagy sokkal többet tud, hanem csakis azért, mert náluk olyan box van, amire rávehetjük a tévéműsort, és a netjük nem csiga, hanem már teknős lassú. Persze, a reklámok azóta is szemérmetlenül tolják az arcomba a giganetet potom összegért. Az már ezek után mellékes, hogy más forrásból arról is értesültem, a házamban azért nincs fejlesztés, mert 2 szolgáltató van jelen, és amíg az egyik nem fejleszt, a másik sem. De ez nekem már magas, talán a tehénfejés jobban menne. Mindenesetre éljen a piaci verseny!

Írta: Födő Tamás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!